Probio wat? Probiotica en wat je niet eerder wist

Probio wat? Probiotica en wat je niet eerder wist

Probiotica zijn goede bacteriën die van nature in onze darmen voorkomen. In supplementen bestaan ze alleen in inactieve staat om hun houdbaarheid te waarborgen. Wanneer de eencelligen in aanraking komen met water worden ze weer actief en kunnen ze ondersteuning bieden bij het behouden van het microbiële balans in onze darmen.

Een paar van de belangrijkste voordelen van probiotica is dat het bijdraagt aan:

  • Het bestrijden van ziekteverwekkers;
  • Behoud van de barrièrefunctie van de darmwand;
  • Reguleren van het immuunsysteem.

 

Wat doet Probiotica?

Probitocia zorgt ervoor dat verschillende goede bacteriestammen ons maagdarmkanaal bereiken. Deze stammen hebben een aantal verschillende functies waaronder pathogeenbestrijding, TEER en cytokine stimulatie.

Pathogeenbestrijding houdt in dat de verschillende probiotische koloniën helpen bij het bestrijden van verschillende ziekteverwekkers. Dit gebeurt doordat de ziekteverwekker omringt wordt door de kolonie en zich zo niet verder kan verspreiden in het maagdarmkanaal. Er is natuurlijk een verschil tussen de effectiviteit van verschillende koloniën bij de verschillende ziekteverwekkers, om deze reden is het uiterst belangrijk zo veel mogelijk verschillende stammen probitocia binnen te krijgen.

TEER in het Engels Trans Epithelial Electric Resistance. Een reductie van TEER door stress is een indicatie dat de barrièrefunctie van de darm vermindert. Als er een stressor is kan deze functie niet optimaal werken. Door het ondersteunen van de barrièrefunctie van de verschillende probiotica kan deze beter blijven functioneren ondanks dat er een stressor aanwezig is. Ook hierbij is er een verschil tussen de effectiviteit tussen de probitocia, het is dus zaak verschillende stammen binnen te krijgen.

Het immuunsysteem wordt gereguleerd door twee categorieën van cytokinen (moleculen die een rol spelen binnen immuun afweer), deze worden onder andere geproduceerd door lymfocyten (een type witte bloedcellen die in het rode beenmerg worden gevormd). Cytokinen zijn de voornaamste factoren die het balans van lymfocyten terug brengen naar homeostase. Een belangrijke cytokine binnen dit proces is het ontstekingsremmende IL-10. Verschillende probitocia hebben een positieve invloed op de IL-10 productie en zijn mede hierdoor belangrijk voor het immuunsysteem.

 

Waar zit Probiotica in?

Hedendaags is het lastig om probiotica uit bepaalde voedingsbronnen te halen tenzij deze er bewust ingestopt zijn. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Yakult;
  • Actimel;
  • Activia.

In deze producten zitten verschillende stammen van probiotica, welke natuurlijk belangrijk zijn voor de darmen. De vraag is echter of dit de meest efficiënte manier is om deze probiotica stammen binnen te krijgen. Vaak zitten er in dit soort producten maar een paar stammen en hebben dus niet het optimale effect.

Om deze reden zijn er voedingssupplementen welke gespecialiseerd zijn in de verschillende stammen, zodat er gezorgd wordt dat er zoveel mogelijk goeie bacteriën de darmen bereiken. Deze bacteriën zijn stabiel en worden pas actief in het maagdarmkanaal, hierdoor hebben ze het optimale effect.

De belangrijkste stammen om naar de zoeken zijn:

  • Lactobacillus rhamnosus GG (LGG);
  • Lactobacillus acidophilus LA-5 (LA-5);
  • Bifidobacterium lactis BB-12 (BB-12);
  • Lactobacillus rhamnosus GR-1 (GR-1);
  • Lactobacillus reuteri RC-14 (RC-14).

Combinaties van deze stammen staan bekend om effectief te zijn bij de ziektebestrijding.

Als u een probiotica supplement uitzoekt is het verstandig om een supplement uit te zoeken met zoveel mogelijk van bovengenoemde stammen. Waarbij andere stammen zeker niet uitgesloten hoeven te worden.

 

Hoeveel Probiotica per dag?

Om ervoor te zorgen dat de basis van de verschillende stammen probiotica altijd aanwezig is wordt er aangeraden om eenmaal daags een supplement te nemen met verschillende stammen probiotica.

 

Veilige innamegrens

Omdat probiotica een supplement is wat bedoeld is om de verschillen bacteriën in de darmen aanwezig te krijgen, zodat vanaf hier de bacteriën zich verder kunnen vermenigvuldigen is er geen maximale innamegrens.

 

Gevolgen van een Probiotica tekort

Een tekort aan probiotica is lastig te verklaren. Dit is beter te verwoorden in een tekort aan gezonde darmbacteriën. Dit kan voorkomen na een langere periode van ziekte of na het afronden van een antibioticakuur. Dit kan een hoop narigheid met zich meebrengen.

Een paar voorbeelden hiervan zijn:

  • Winderigheid, een opgeblazen gevoel en buikkrampen;
  • Een verlaagde weerstand tegen infecties;
  • Diarree.

Onze darmen zijn ons belangrijkste orgaan en als deze langdurig minder of slecht functioneren kan dit nare gevolgen hebben. Onze darmen zijn tenslotte de plek waar voedingsstoffen worden opgenomen en veel ziektes en/of infecties het lichaam uitgewerkt worden.

Voorbeelden van gevolgen van een langdurig tekort:

  • PDS (prikkelbare darm syndroom);
  • Diabetes type 1 en type 2;
  • Ziekte van Crohn;
  • Obesitas.

Naast bovenstaande zijn er nog veel andere aandoeningen die indirect gelinkt zijn aan het slecht functioneren van de darmen. Vanuit onze darmen voorzien of ontzien we namelijk ons hele gestel van voedingsstoffen. Zonder voldoende voedingsstoffen wordt het goed functioneren erg lastig.

 

Probiotica en andere supplementen

Voor probiotica zijn er geen tot weinig reacties met andere supplementen bekend. Wel is bekend dat het medicijn antibiotica nadelig inwerkt op de bacteriën in onze darmen. Probiotica helpt na een antibioticakuur om de natuurlijke darmflora te herstellen.

Bronnen:

Bekijk hier onze producten!

Blijf op de hoogte!

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe onderzoeken die wij toevoegen aan onze kennisbank of welke nieuwe producten we toevoegen aan ons assortiment? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief! We beloven dat YBN je niet te veel e-mails zal sturen.