Vitamine E, waar haal ik dat uit?

Vitamine E, waar haal ik dat uit?

Vitamine E is een van de belangrijkste antioxidanten in ons lichaam en beschermt onze cellen tegen schadelijke deeltjes van buitenaf. We zien vitamine E om deze reden vaak terug in verschillende huidproducten zoals aftersun, littekencrème en dag- en nachtcrème.

Een paar van belangrijkste voordelen van vitamine E zijn dat het bijdraagt aan:

 • De werking van het immuunsysteem;
 • Bescherming tegen vrije radicalen;
 • Flexibel en gezond houden van weefsels, hart en bloedvaten;

Wat doet vitamine E?

We hebben vitamine E nodig voor een hele hoop toepassingen door heel ons lichaam. Het is onder andere noodzakelijk voor onze botten en spieren, maar ook voor ons hart en bloedvaten, onze huid, haar en ogen. Vitamine E werkt als een antioxidant. Dit houdt in dat het de cellen en weefsels in ons lichaam beschermt. Samen met vitamine C beschermt het tegen vrije radicalen.

Vitamine E wordt vaak ook gebruikt om de vorming van bepaalde vormen van kanker tegen te gaan, waaronder baarmoederhalskanker, maagkanker, huidkanker, prostaatkanker, borstkanker en longkanker. Door de samenwerking met vitamine C helpt het om schade door vrije radicalen te voorkomen. Vrije radicalen kunnen DNA-schade in een cel veroorzaken en zo de celdeling ontregelen, dit is een oorzaak van kanker.

Naast het voorkomen van kanker helpt vitamine E ook bij het compenseren van de bijwerkingen van chemotherapie.

Ook draagt het bij aan de celgroei die ons lichaam nodig heeft om ziektekiemen en zelfs kankercellen te doden. Vitamine E speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem doordat het de groei bevordert van B-cellen en lymfocyten die antilichamen vormen waarvan bekend is dat ze bacteriën doden.

Vitamine E is ook belangrijk voor ons hart en bloedvaten, omdat het werkt als een bloedverdunner en voorkomt dat bloedplaatjes samensmelten en bloedstolsels vormen. Hierdoor wordt de kans op TIA’s en hersen-/hartinfarcten kleiner. Er wordt ook gezegd dat het de bloedvaten verwijdt.

Voor sporters heeft vitamine E ook een toegevoegde waarde. Door het verdunnen van het bloed en het verwijden van de bloedvaten heeft vitamine E een positief effect op de cardiovasculaire fitheid.

Waar zit vitamine E in?

Vitamine E is een vet oplosbare vitamine en kan hierdoor in ons lichaam worden opgeslagen. Deze vitamine vinden we dus ook terug in vette producten.

Voorbeelden hiervan zijn;

 • Plantaardige oliën;
 • Noten en zaden;
 • Granen;
 • Vlees en gevogelte;
 • Vette vis en eieren;
 • Bepaalde groenten en fruit.

Er zijn verschillende vormen van vitamine E, acht om precies te zijn. Alfa-, bèta-, gamma- en delta-tocoferol en alfa-, bèta-, gamma- en delta-tocotrienol. Elke vorm heeft unieke eigenschappen en versterken elkaars werking.

De meest voorkomende vorm in voedingsmiddelen is gamma-tocoferol. In voedingssupplementen vinden we vaak de vorm alfa-tocoferol.

Hoeveel vitamine E per dag?

In Nederland wordt uitgegaan van de algemene dagelijkse hoeveelheid (ADH) ook wel referentie inname (RI) genoemd. Voor vitamine E is bepaald dat voor zowel mannen als vrouwen 15 mg uit voeding moeten consumeren.  Voor aanvulling uit voedingssupplementen is een aanbevolen bovengrens van 1000 mg vastgesteld.

Voor kinderen en mensen met een afwijkende behoeften zijn andere waardes vastgesteld, deze vindt u in de tabel hieronder.

Leeftijdscategorie Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) mg per dag
7-12 maanden 6
1-3 jaar 7
4-8 jaar 11
8-18 jaar 15
Volwassenen 15
Zwangere vrouwen 15
Vrouwen die borstvoeding geven 19

Veilige innamegrens

De aanvaardbare bovengrens voor langdurige inname voor vitamine E:

Leeftijdscategorie Dosering in mg per dag
1-3 jaar 100
4-6 jaar 120
7-10 jaar 160
11-14 jaar 220
15-17 jaar 260
18 jaar en ouder 300

Gevolgen van een vitamine E tekort

Een tekort aan vitamine E komt wanneer mensen onvoldoende bewust zijn van de voeding die ze eten en gaat vaak gepaard met een ongezonde leefstijl.

Symptomen van een mogelijk vitamine E tekort zijn:

 • Verminderde weerstand;
 • Bloedarmoede;
 • Kanker;
 • Verminderde cardiovasculaire fitheid.

Er zijn weinig directe gevolgen aan een langdurig tekort aan vitamine E. Echter is de kans op verschillende ziekten aanzienlijk groter wanneer het lichaam een tekort aan vitamine E heeft. Zo is de kans op kanker groter door de verminderde antioxidant werking en vergroot de kans op hersen-/hartinfarcten en TIA’s.

Vitamine E en andere supplementen

Voordelig

 • Samen met vitamine C bestrijdt vitamine E de vrije radicalen in ons lichaam;
 • Vitamine E beschermt tegen een te hoge inname van vitamine A.

Nadelig

 • Vitamine E zou de reactie van rode bloedcellen op ijzersupplementen kunnen vertragen;
 • Vitamine E kan de absorptie van bètacaroteen verminderen;
 • Inname van vitamine C, E, selenium en bètacaroteen kunnen de effecten van vitamine B3 in de vorm van niacine verzachten;
 • Hoge doseringen vitamine E kunnen het effect van vitamine A verminderen.

Bronnen:

Terug naar blog